Ook Japanners zijn mensen

Ook Japanners zijn mensen

“Japan… de mensen zijn daar toch totaal anders dan hier?”

Dit is vaak de eerste vraag die mensen mij stellen als ik over mijn werk vertel. Ik stoor me hier niet aan, omdat men vaak oprecht interesse toont. Vaak rust deze vraag echter op een aantal aannames. In deze eerste Ikiji wil ik kort vertellen waarom we niet te hard van stapel moeten lopen.

Mensen die niet dagelijks met Japanners in contact komen, kiezen vaak tussen twee uitersten om Japan te omschrijven. Japan is ofwel een onvruchtbare, radioactieve bende op de rand van de afgrond waar men bij bosjes voor de trein springt en zich op grote schaal doodwerkt, ofwel men spreekt over het mythische land van de rijzende zon, alwaar de verlichte bevolking door hun staat van Zen een hogere vorm van waardering heeft voor het leven. Dit dan zou tot uiting komen in abstracte concepten als bushido (de weg van de krijger).

Bovenstaande karakteriseringen zijn even waarheidsgetrouw als te zeggen dat ik als Nederlander elk weekend als een garnaal over de Wallen drijf, om nadien een euthenasiespuitje te halen voor oma. ’s Avonds zal ik nog de bruiloft van mijn homoseksuele oom meepakken. Al met al dus een bijzonder productieve dag, maar zoals de meeste stereotypen is ook dit ietwat overdreven.

Om Japan als land te begrijpen en om te doorgronden hoe je het best zaken kunt doen met Japanners, is het essentieel om niet te vergeten dat Japanners ook mensen zijn. Hoewel onze aanpak soms dan mag verschillen, we willen eigenlijk allemaal min of meer hetzelfde. Japanners lachen en huilen evengoed, en achter het masker van respect denkt men vaak hetzelfde als de gemiddelde Nederlander. De media kiezen er dikwijls voor om de smakelijke items uit te lichten die benadrukken dat Japan vooral een uniek en ander land is. Het kan soms lastig zijn om te beoordelen hoe geloofwaaridg zo’n artikel is, maar het is belangrijk om altijd kritisch tegenover dit soort berichtgeving te staan.

In dit blog bespreken Milan en ik Japanse gebruiken, het nieuws en andere zaken die wij onze virtuele inkt waard achten. Wij zullen de langverwachte antwoorden presenteren op vraagstukken als “is Japan het ideale land?” (neen), “zijn Japanners echt beschaafder dan wij westerse barbaren?” (onwaarschijnlijk, al is de algemene etiquette wel vrij streng), “bestaan er nog Japanners over 100 jaar?” (we vermoeden van wel) en nog vele andere kwesties.

Wij hopen dat u dit blog interessant vindt en er wellicht wat van opsteekt. We horen het ook graag als u meer wilt weten over een bepaald onderwerp.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *